Hibrid LifeHacker

Vavrek Balázs - Hibrid lifehacker

Vavrek Balázs őszintén beszél a kiégéséről, az okairól és hoz könyvajánlót is. Szóba kerül a megkerülhetetlen chatgpt és a szövegírók harca, de az is, hogy mennyire harap Vavrek, ha koppintják a szövegét forrásmegjelölés nélkül. A legjobb marketing hírlevél atyja sátorozott le székünkre. Ugyan a tűzoltó, katona, vadakat terelő juhász triumvirátusban nem volt benne a szövegíró, mégis az lett. Tizenévesen szépirodalmi borzalmakkal kezdte az írást, amit elmondása szerint azóta elégetett. Az új részből kiderül, hogyan inspirálódik egy szövegíró és vajon szakmai kritika nélkül végig tud-e menni a 4-6 vonalán, ahol tömbösítve zúdul ránk a reklám.

Lehúzott 6 évet a Kreatív Kontrollnál, azóta szabadon úszik, mint egy madárhal, vagy halmadár, már ha létezne ilyen. Balázs szakmai nünükéit saját eseményein osztja meg, ami kellően bennfentes, de azért elég nyitott is ahhoz, hogy te is beülj a marketingesek barlangjába és statisztikai adatokkal alátámasztott szóviccektől pozitívan fröcsögő praktikákat tanulj egy kávé mellett.

HOGYAN ÍR EGY COPYWRITER?

Chatgpt-vel felgyorsítod a gondolkodásodat, firkálgatsz, végigpörgeted a „best practice”-okat a fejedben, a váz adott, azt kell feltölteni. Néha a kreatív lopás is belefér. Itt van ez a víz, itt van ez a mikrofon, arra kell rájönni, mi az amit még nem mondtak el róla. A mélyére ásol, néha fúrótoronnyal, hogy valós insight-ra lelj, és ha elég kíváncsi vagy, akkor jót tudsz írni. Balázs magának is ír. Naplót azért, mert segít rendszerezni a gondolatait, hírlevelet pedig azért, mert  szerelemprojekt.

Elmondása szerint, ha 30 évig minden nap írsz 4 órát, akkor megkerülhetetlen, hogy egy idő után fejlődj abban az adott dologban, egyre nagyobb lesz a rutin. Ide jött egy ajánlás Malcolm Gladwell kanadai újságíró „10 000 óra” szemlélete a Kivételesek című könyvéből, avagy 10 000 óra gyakorlás szükséges ahhoz, hogy valaki mesteri szintre jusson és világklasszis legyen – lényegében bármiben!

KIÉGHET EGY  KREATÍV SZÖVEGÍRÓ, VAGY A SZAVAK LEHŰTIK?

Rosszul szervezed az életed és kiégsz. Ennyi. Sorozatban olyanokat csinálsz, ami az értékrendedet sérti, nem érzed jól magad, vagy sokat dolgozol és nem jut idő feltöltődni. Balázs nem várta meg, amíg a szívinfarktus leszedi a sakktábláról és finomhangolta az életét. A fizikai jelek már a spájzban voltak. Nem jól aludt, megmagyarázhatatlanul zsizsgett, feszült volt, állandó fejfájással küszködött, a fókusz a kanyarban sem volt, nemhogy a 100%-os figyelem. Abuszvezetők is ki szoktak égni, a szakácsok is, így nem a kreatív szakma rovására írja Balázs a „tüzes vámpírt”.

Hogyan diagnosztizálta magán a kiégést? Kezébe akadt a kiégés definíciója és zavaróan illet a jelenére a leírás. „Mivel te okoztad magadnak, ezért csak Te tudod megoldani, elkezdeni más működési módokat megvalósítani az életedben.” Balázsban van egy állandó éhség a szakmája iránt. A képességei határát feszegeti, elmegy a falig + 5%-ot rápakol grátiszba, mert ezt teszi az, aki komolyan veszi magát és fejlődni akar. „Elkezdesz inspirációnak Proust-ot és Tolsztojt olvasni, de ők olyan szintekkel vannak fölöttünk és olyan dolgokra képesek a prózában, hogy folyamatosan „aha” élményed van tőlük. A jó hír, hogy adnak egy megnyugvást, hogy ez egy tisztes munka. A kérdésünkre, hogyan tudunk jó szövegírók lenni az volt a válasz, hogy ha majomként 10 évig Shakespeare-t gépelünk, akkor nem, de ha viszünk bele kis tudatosságot, akkor elkerülhetetlen, hogy jobbak legyünk benne, mint amikor elkezdtük.

KÖNYVAJÁNLÓ, AVAGY MIKET OLVAS VAVREK BALÁZS?

Proust és Tolsztoj léptéken túl egy kis örökzöld előételnek, aminek a magyar fordítását pár perc megrökönyödés követett: J. D. Salinger – Zabhegyező, majd főételnek Hariko Murakami: Kafka a tengerparton, és ha még fér beléd desszert, akkor Anthony R. Pratkanis és Elliot Aronson Rábeszélőgép lapjait is nyalogasd meg, hogy legyen mit emésztgetni a következő hetekben.

Idővonal

00:00 A kezdetek

07:05 Vavrek Balázs Kreatív Kontroll lába

10:40 Hogyan kezdünk el írni?

13:40 Hogyan legyünk kreatívak, amikor annak kell lenni?

17:10 Balázs és a kiégés

23:45 Mikor következik be az az érzés, hogy valamiben a legjobb vagy?

30:45 Munkahelyi ártalom szövegírónál

40:30 Chatgpt és a szövegírás

47:15 Könyvajánló

Related Podcasts
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Vavrek Balázs - Hibrid lifehacker