Hibrid LifeHacker

Bán András - Halottnak a coach

Vajon mennyit jár a Svédországban élő Bán András az IKEA-ba? Na erről nem volt szó, de arról annál is inkább, hogyan lett András az egyik legismertebb magyar podcaster, mitől multipotenciális és hányszor kapott lángra az agya kiégés címszó alatt. Vigyázat, forrón tálaljuk! 55 percnyi mély bariton hangzás. A leghosszabb eddigi adásunk. 

András well-being coach, a „Halottnak a coach” podcastere, ahol egy órában garantálja a világmegváltást. Instant megoldásokat kínál a piac, de valójában a belső béke hosszantartó munka ömagunkkal. András 12 éve Stockholmban él. Többször kiégett, majd erre forróvízként jött az életközépi válság. Azóta magasabb szinten újraszervezte életét.  Sok elbukás után az elmúlt 5 évben újrarendezte a sorait és olyan életet épített, amiben jól érzi magát.

Magyarországon stigmatizálják a mentális egészségügyi problémákat. András ezt szerette volna megváltoztatni, így elindította a „Halottnak a coach” című podcastot, ami mára már több mint 200 adást élt meg. Később letette a coach vizsgát és kigyúrta magát employer well-beingből és tanácsadásból, ma már ebből él. Elmondása szerint nem tudjuk magunkat a végtelenségig fejleszteni anélkül, hogy egyben a környezetünket is változtassuk. A mai kései kapitalizmusban a nagyvállalatok a gazdasági hatalmuknál fogva irányítják a világunkat. A kiégés társadalmában élünk, ahol termelni és termelni kell. Végülis a kiégés az egyén, vagy a ránk nehezedő társadalmi rendszer hibája?

Az új részből kiderül, Magyarország hol áll munkamánia ügyben, és hogy van-e arany középút a japán inemuri és az olasz szieszta között félúton? Valóban szétdolgozzuk az agyunkat azért, hogy kolbászból legyen a kerítés? Van egyáltalán szótárunk a kiégésre? A társadalombiztosítás fedezi, ha kiír a háziorvos fél évre, mert kiégéssel diagnosztizált?

MIKOR ÉRDEMES SEGÍTSÉGET KÉRNI?

Van egy három fázisos modell a kiégésre. Az idealizmus fázisában nagyon lelkes valaki, és még és még kér munkát. Bár nem egyértelmű, de ez már a kiégés első fázisa. Ha itt nem lassulsz be, akkor egyenes út vezet a stagnálás, frusztráció fázisába, amikor kezdesz antiszociális lenni, betegeskedsz. Az utolsó fázis az apátia, amikor megjelenhet a klinikai depresszió és gyakran itt már a pszichiáterhez kell nyúlni. Ha magadnál, vagy a környezetedben észleled ezeket a tüneteket, úgy szólj, ugyanis a “Nem lehetek ilyen gyenge szar…” hozzáállással nem a legjobb stratégia az élethez.

A WHO (World Health Organization) 2019-ben nyilvánította betegségnek a kiégést, amit a definíció szerint a munkahely okoz. Ezzel nem teljes mértékben értünk egyet, hiszen kiégni nemcsak a munkában lehet. Egy 4 gyermekes édesanya ugyanannyira ki tud égni, mint egy multinacionális vállalat vezetője. Ha követjük a követelmény-erőforrás modellt, még megúszhatjuk. Mit is jelent ez? A velünk szemben támasztott követelményeknek és a rendelkezésünkre álló erőforrásoknak egyenlően kell jelen lennie az életünkben. A mi kultúránkban a munka teljesítményed validálja a legkönnyebben azt, hogy érünk valamit ezen a világon. Önismerettel ezt irányba tudjuk állítani és arra a kérdésre, hogy „Most velem van a baj, vagy a környezetemmel?” a válasz az, hogy mindekettő.

Ha felizgatnak olyan perverz buzzwordök, mint az asszertív kommunikáció, a NEM-et mondás, vagy a kognitív torzítás, úgy jelentkezz Bán Andráshoz csoportos coachingra. A podcast 5-ik szülinapját november 9-én ünnepli a LUMEN-ban: https://www.facebook.com/events/280577451463898

MILYEN KÖNYVEKET AJÁNL ANDRÁS?

David Heinemeier HanssonJason Fried: Rework,

Tara Mcmullin: What Works: A Comprehensive Framework to Change the Way We Approach Goal Setting 

Idővonal

00:00 Ki Bán András és hogy született a Halottnak a Coach?

07:40 Munkamorál a világban

08:15 Ciki a kiégés? Magyar és svéd példák

12:20 Mikor kell segítséget kérni? Mik a kiégés tünetei?

18:10 Svéd szabadság-kultúra

19:30 Hogyan dolgozik egy kiégés coach

21:25 A kiégés definíciója

28:20 Kiégés vs mindfulness

30:15 Ki hogyan eszi a dobostortát?

39:50 Hogy lett András Halottnak a Coach?

37:30 Magyar iskolarendszer

50:00 Megelőzhető a kiégés?

51:00 Végszó, kedvenc könyv

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bán András Halottnak a coach